Menu

Social

Als een vogel zo vrij

als een vogel zo vrij

Al sinds ik er als klein meisje langsfietste, vroeg ik mij zich af hoe het leven eruitzag in een woonwagenkamp aan de rand van een woonwijk in Arnhem. Ik kon het niet zien, door de vier hoge muren die de gemeente eromheen had geplaatst. Tot ik drie jaar geleden kampbewoner Henky ontmoette, en mij als ‘burger’ meenam naar zijn gezin en daarmee toestemming gaf om de muren een klein stukje af te breken. Wat ik vond, was een warme familiecultuur die al jaren in de verdrukking is.

In de tussentijd vieren de familieleden van Henky het leven. Ze dragen vol trots hun cultuur uit, maar wel buiten het zicht van de samenleving. ‘Als een vogel zo vrij’ is een schijnbaar ongedwongen portret van een onzichtbare, gesloten gemeenschap pal naast een woonwijk. Een wereld op zichzelf, met vrije geesten zonder arbeidscontract of burgerplicht, eigen ongeschreven regels, eigen beroepen, een eigen smaak en cultuur. De serie toont niet zozeer de armoede en verdrukking waar de zelfbenoemde ‘Travellers’ mee te maken hebben, het laat eerder hun veerkracht zien om iets van het leven te maken.

De serie ‘Als een vogel zo vrij’ bestaat uit 70 beelden en wordt verkocht als boek. U kunt het bestellen door een e-mailtje te sturen naar info@suzannevalkenburg.nl.


Bekijk ook mijn andere werken binnen het thema projecten